JONGWIJS STEUNT VOORSTEL OM PLEEGZORG MOGELIJK TE MAKEN VOOR JONGEREN UIT INSTELLING

JongWijs steunt het voorstel van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks om pleegzorg ook mogelijk te maken voor jongeren die 18 jaar worden en in een instelling wonen. Samen met ExpEx, Jeugdwelzijnsberaad en de Nationale Jeugdraad, de organisaties waarmee we in Generation Youthcare zitten, hebben we daarover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. 

Want ook voor jongeren in een instelling is het niet makkelijk om zomaar op eigen benen te staan als je 18 jaar wordt. Veel jongeren hebben ondersteuning, stabiliteit en een plek om te wonen nodig. Een pleeggezin kan dat bieden en daarom vinden we dat het mogelijk moet zijn om na je 18e pleegzorg te krijgen als je dat nodig hebt. Ook met de begeleiding en pleegvergoeding die daarbij horen. 

En eigenlijk vinden we dat nog niet ver genoeg gaan: jeugdzorg zou niet moeten stoppen op een bepaalde leeftijd, maar als een jongere daar klaar voor is. De thema’s uit de Big 5 moeten daarvoor in orde zijn: support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn. Als daarvoor gezorgd wordt, kunnen jongeren uit de jeugdzorg makkelijker de stap naar zelfstandigheid zetten! 

Benieuwd naar de brief? Lees ‘m hier:

Vandaag stemt de Tweede Kamer over het voorstel.

Pleegzorg tot 21 jaar

Vandaag stemt de Tweede Kamer ook over een verandering van de Jeugdwet. Daardoor duurt pleegzorg voortaan tot 21 jaar in plaats van 18 jaar als een jongere dat wil. Sinds 2018 is daar al een afspraak over en nu komt het ook in de wet. Daar zijn we blij mee, want samen met veel andere organisaties en jongeren heeft JongWijs zich ervoor ingezet om pleegzorg niet te laten stoppen op je 18e verjaardag!

Sinds 2018 duurt pleegzorg tot 21 jaar als een jongere dat wil. Daarvoor stopte pleegzorg als je 18 jaar werd. Pleegzorg kon wel verlengd worden, maar dat was ingewikkeld en zorgde voor veel onzekerheid. Omdat veel pleegjongeren er op hun 18e nog niet klaar voor zijn om op zichzelf te gaan, hebben wij ons samen met andere organisaties ingezet om pleegzorg standaard tot 21 jaar te verlengen. 

Interessante artikelen

Uncategorized

Open-Up Tools

Eind mei was het Open Up event. Een mooie afsluiting van het project, waarin we zeven tools maakten voor jongerenraden. We begonnen met een heerlijke ...
Lees verder
Jongeren

OPEN UP-DATE: WERKEN AAN EEN DROOMCOMMUNITY 👋

 In de OPEN UP-DATES praten we je bij over het project OPEN UP. We hebben nieuwe tools en materialen gemaakt om samen aan een sterke ...
Lees verder
Jongeren

MEETING: CREATIEVE WORKSHOP OP 1 MEI IN ZWOLLE

Kom je ook naar onze meeting op 1 mei in Zwolle? Ga samen met andere jongeren aan de slag in een creatieve workshop! De workshop ...
Lees verder