‘Als broers en zussen’: opgroeien als broers en zussen in een adoptie- of pleeggezin

Hoe is het om als broers en zussen op te groeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis? In het boek ‘Als broers en zussen’ vertellen vierentwintig jongeren van veertien tot twintig jaar over hun ervaringen.

Als je als broers en zussen opgroeit in een pleeggezin of adoptiegezin, krijg je vaak de vraag: ‘Zijn jullie échte broers en zussen?’ Eigen wordt gevraagd of jullie een bloedband hebben. Maikel, een van de geadopteerde jongeren, zegt in zijn verhaal: ‘Wat maakt dat je broers bent?’ Ben je alleen broers en zussen als je biologisch verwant bent?

In het boek vertellen de meeste jongeren dat ze hun broers en zussen als echte broers en zussen zien, ook als ze geen biologische band hebben. Je kunt broers en zussen van elkaar zijn, terwijl je niet uit dezelfde ouders geboren bent. Je bent broers en zussen geworden, omdat je met elkaar opgroeit en opgevoed wordt door dezelfde adoptie- of pleegouders. Je kunt je verwant voelen, terwijl je niet biologisch verwant bent.

Over het boek

Als broers en zussen – Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin is geschreven door Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra. De fotografie is van Lilian van Rooij. Het boek verschijnt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Fonds Cloeck van het Oranje Fonds. 

Ben je benieuwd naar de verhalen van de jongeren? En wil je weten hoe zij het ervaren om als broers en zussen op te groeien? Je kunt het boek voor €15,00 en zonder verzendkosten bestellen bij uitgeverij Lecturis.

Cover Als broers en zussen

Interessante artikelen

Uncategorized

Open-Up Tools

Eind mei was het Open Up event. Een mooie afsluiting van het project, waarin we zeven tools maakten voor jongerenraden. We begonnen met een heerlijke ...
Lees verder
Jongeren

OPEN UP-DATE: WERKEN AAN EEN DROOMCOMMUNITY 👋

 In de OPEN UP-DATES praten we je bij over het project OPEN UP. We hebben nieuwe tools en materialen gemaakt om samen aan een sterke ...
Lees verder
Jongeren

MEETING: CREATIEVE WORKSHOP OP 1 MEI IN ZWOLLE

Kom je ook naar onze meeting op 1 mei in Zwolle? Ga samen met andere jongeren aan de slag in een creatieve workshop! De workshop ...
Lees verder