‘Als broers en zussen’: opgroeien als broers en zussen in een adoptie- of pleeggezin

Hoe is het om als broers en zussen op te groeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis? In het boek ‘Als broers en zussen’ vertellen vierentwintig jongeren van veertien tot twintig jaar over hun ervaringen.

Als je als broers en zussen opgroeit in een pleeggezin of adoptiegezin, krijg je vaak de vraag: ‘Zijn jullie échte broers en zussen?’ Eigen wordt gevraagd of jullie een bloedband hebben. Maikel, een van de geadopteerde jongeren, zegt in zijn verhaal: ‘Wat maakt dat je broers bent?’ Ben je alleen broers en zussen als je biologisch verwant bent?

In het boek vertellen de meeste jongeren dat ze hun broers en zussen als echte broers en zussen zien, ook als ze geen biologische band hebben. Je kunt broers en zussen van elkaar zijn, terwijl je niet uit dezelfde ouders geboren bent. Je bent broers en zussen geworden, omdat je met elkaar opgroeit en opgevoed wordt door dezelfde adoptie- of pleegouders. Je kunt je verwant voelen, terwijl je niet biologisch verwant bent.

Over het boek

Als broers en zussen – Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin is geschreven door Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra. De fotografie is van Lilian van Rooij. Het boek verschijnt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Fonds Cloeck van het Oranje Fonds. 

Ben je benieuwd naar de verhalen van de jongeren? En wil je weten hoe zij het ervaren om als broers en zussen op te groeien? Je kunt het boek voor €15,00 en zonder verzendkosten bestellen bij uitgeverij Lecturis.

Cover Als broers en zussen

Interessante artikelen

Jongeren

SINTERKERSTMEETING MET YOUKÉ

Op 15 december organiseren we samen met pleegzorgorganisatie Youké een sinterkerstmeeting in Hilversum! De meeting is voor alle pleegjongeren van Youké van 12 jaar of …

Lees verder
Jongeren

JE HOEFT JE NERGENS VOOR TE SCHAMEN BIJ JONGWIJS!

Bij JongWijs ontmoet je andere kinderen en jongeren met ervaring in de pleegzorg. En je hoeft je nergens voor te schamen, want jij bent uniek! …

Lees verder
Jongeren

JONGWIJS STEUNT VOORSTEL OM PLEEGZORG MOGELIJK TE MAKEN VOOR JONGEREN UIT INSTELLING

JongWijs steunt het voorstel van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks om pleegzorg ook mogelijk te maken voor jongeren die 18 jaar worden en in …

Lees verder