‘Als broers en zussen’: opgroeien als broers en zussen in een adoptie- of pleeggezin

Hoe is het om als broers en zussen op te groeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis? In het boek ‘Als broers en zussen’ vertellen vierentwintig jongeren van veertien tot twintig jaar over hun ervaringen.

Als je als broers en zussen opgroeit in een pleeggezin of adoptiegezin, krijg je vaak de vraag: ‘Zijn jullie échte broers en zussen?’ Eigen wordt gevraagd of jullie een bloedband hebben. Maikel, een van de geadopteerde jongeren, zegt in zijn verhaal: ‘Wat maakt dat je broers bent?’ Ben je alleen broers en zussen als je biologisch verwant bent?

In het boek vertellen de meeste jongeren dat ze hun broers en zussen als echte broers en zussen zien, ook als ze geen biologische band hebben. Je kunt broers en zussen van elkaar zijn, terwijl je niet uit dezelfde ouders geboren bent. Je bent broers en zussen geworden, omdat je met elkaar opgroeit en opgevoed wordt door dezelfde adoptie- of pleegouders. Je kunt je verwant voelen, terwijl je niet biologisch verwant bent.

Over het boek

Als broers en zussen – Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin is geschreven door Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra. De fotografie is van Lilian van Rooij. Het boek verschijnt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Fonds Cloeck van het Oranje Fonds. 

Ben je benieuwd naar de verhalen van de jongeren? En wil je weten hoe zij het ervaren om als broers en zussen op te groeien? Je kunt het boek voor €15,00 en zonder verzendkosten bestellen bij uitgeverij Lecturis.

Cover Als broers en zussen

Interessante artikelen

Jongeren

Save the date: JongWijsEvent the magic edition op 11 juni

Op 11 juni 2022 organiseren we het JongWijsEvent: the magic edition. Een toffe dag in Utrecht, speciaal voor jongeren tussen 12 en 23 jaar met …

Lees verder
Pleegouders

Boostweek voor participatie jongeren

Op 1 februari start de boostweek voor jongerenparticipatie. Daarom hebben we deze week dagelijks een handige, leuke, gave of nuttige tip voor jou als professional …

Lees verder
Jongeren

Extra datum voor de escape room: 25 februari

Wauw, de eerste online escape room op 11 februari is helemaal vol! Daarom organiseren we op 25 februari een tweede avond zodat iedereen mee kan …

Lees verder