Belangenbehartigingsagenda

DIT VINDEN PLEEGJONGEREN!

Lees wat volgens jongeren goed gaat en wat beter kan. En wat JongWijs doet om dit te verbeteren!

WAT GAAT GOED IN DE PLEEGZORG?

Jongeren voelen zich thuis in hun pleeggezin.

➡️ Dit vinden jongeren

“Ik woon nu op mezelf, maar mijn pleeggezin is gewoon mijn gezin!”

“Ik heb heel veel geluk met mijn pleegouders.” 

Jongeren zijn blij met hulpverleners die betrokken zijn en met wie ze een band op kunnen bouwen.

➡️ Dit vinden jongeren

“Sinds m’n vierde woon ik in een pleeggezin en mijn pleegzorgbegeleider was altijd heel erg fijn! Zij is ook vanaf mijn vierde al betrokken geweest. Tot nu dan, want nu heb ik het afgesloten.”

“Het contact met mijn pleegzorgbegeleider en de hulp die zij biedt.” 

WAT KAN BETER IN DE PLEEGZORG?

Bereid jongeren voor op praktische zaken zoals het afsluiten van een zorgverzekering. En geef op tijd duidelijkheid over waar je kan wonen als je achttien wordt. Communicatie is heel belangrijk: je hebt uitleg en informatie nodig over wat je kan verwachten!

 
➡️ Dit vinden jongeren
 
“Er moet meer hulp komen na je achttiende verjaardag.”
 
“Ik wilde een betere voorbereiding voordat ik achttien werd.”
 
“Als mijn pleegouders niks hadden gedaan, had ik op straat gestaan. Mijn jeugdbeschermer deed niks.”
 

➡️ Zo proberen we het te verbeteren 

 • We vertellen wat goed gaat en wat beter kan en door onze eigen ervaringen te delen. Dat doen we in gesprekken met politici, beleidsmakers, professionals en anderen.
 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen en met jouw ervaringsdeskundigheid kunt helpen om de pleegzorg te verbeteren.
 • We deden mee aan een webinar over voorbereiding op zelfstandigheid.
 • We gaan aan de slag met een stappenplan voor jongeren dat helpt om je voor te bereiden op zelfstandigheid. 

Jongeren willen betere begeleiding van professionals en beter contact. Bijvoorbeeld door meer één-op-één-gesprekken en door minder wisselingen van professionals. Dat geeft je meer duidelijkheid over je toekomst en over het perspectief. Het is fijn om mee te kunnen praten over je eigen situatie en te kunnen kiezen wat fijn voelt voor jou. Leg uit waarom het soms lang duurt voordat er duidelijkheid is. En als er geen duidelijkheid is: wees eerlijk en vertel waarom. Wees niet bang om informatie te geven!

➡️ Dit vinden jongeren

“Ik wil graag meer contact met mijn pleegzorgbegeleider. En dan ook in één-op-één-gesprekken.”

“Een pleegzorgbegeleider moet de tijd kunnen nemen. Bijvoorbeeld om iets in simpele woorden uit te leggen.”

“Luister beter naar het kind en wees niet de hele tijd zo druk bezig met de regeltjes.” 

➡️ Zo proberen we het te verbeteren

 • We ontwikkelen een training voor professionals. Daarin vertellen we waar jongeren behoefte aan hebben in de begeleiding.
 • We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten. Samen kunnen jullie vertellen wat jullie belangrijk vinden, binnen jouw pleegzorgorganisatie en bij anderen.
 • In een webinar vertelden we over cultuur en identiteit in een pleeggezin.
 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen. Zo kun je beter laten horen wat jij vindt en wat voor jou belangrijk is.

 
Vaak weten andere jongeren niet wat pleegzorg is. Daardoor zijn er vooroordelen en moet je elke keer uitleggen hoe het zit. Het is fijn om jongeren te ontmoeten die dezelfde ervaring hebben in de pleegzorg. Dat zorgt voor herkenning. Organiseer ontmoetingen voor pleegjongeren of koppel pleegjongeren als buddy’s aan elkaar. Zo heb je iemand die je écht begrijpt. 

➡️ Dit vinden jongeren:

“Ik miste het een hele poos heel erg om mensen te hebben die in een soortgelijke situatie hebben gezeten als ik. Mensen die je echt begrijpen.”
 
“Ik kwam er zelf pas rond m’n tiende achter dat er ook andere pleegkinderen zijn.”

➡️ Zo proberen we het te verbeteren

 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen. Dat helpt om meer begrip te krijgen voor pleegzorg en vooroordelen weg te nemen.
 • We kijken op welke manier we de bekendheid van pleegzorg kunnen vergroten. Bijvoorbeeld door hierover te vertellen op scholen. 
 • Bij JongWijs ontmoet je andere jongeren met dezelfde ervaringen als jij. We organiseren activiteiten om samen leuke dingen te doen. Een overzicht vind je in de agenda. Aansluiten bij JongWijs? Neem contact op!
 • We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten.
 • In het project Open Up versterken we community’s voor jongeren met ervaring in de pleegzorg. En we helpen om jezelf te ontwikkelen in deze community’s en beter te worden in de dingen die jij leuk vindt.
 
 
 

Praat mee!

Wil jij ook laten weten wat voor jou belangrijk is en wat nog beter kan? Sluit je aan bij JongWijs, zodat we samen de pleegzorg kunnen verbeteren!

Sluit je aan!

Pleegouders

Boostweek voor participatie jongeren

Op 1 februari start de boostweek voor jongerenparticipatie. Daarom hebben we deze week dagelijks een handige, leuke, gave of nuttige tip voor jou als professional ...
Lees verder
Jongeren

Onderzoek Kinderombudsman: Hoe gaat het met jou?

De Kinderombudsman wil graag van kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat. Daarom doen ze iedere twee jaar een groot onderzoek. Ben je ...
Lees verder
Jongeren

“IK WAS ALTIJD AAN HET STREVEN OM OP MIJN 18E ZELFSTANDIG TE ZIJN. DAT MAG JE EIGENLIJK NIET VAN EEN 18-JARIGE VRAGEN, VIND IK”

Als je 21 wordt, stopt pleegzorg. En voor jongeren die niet in een pleeggezin wonen, stopt jeugdzorg zelfs al op je 18e verjaardag. De meeste ...
Lees verder
Jongeren

ONDERZOEK NAAR EFFECTEN VERLENGING PLEEGZORG TOT 21 JAAR

Woonde jij in of na 2018 in een pleeggezin of gezinshuis? En was je toen tussen 16 en 21 jaar oud? Doe dan mee aan ...
Lees verder
Jongeren

Vacature: aanjager participatie

JongWijs zoekt per direct twee aanjagers participatie om jongeren te betrekken, activeren en enthousiasmeren en die nieuwe pleegjongerennetwerken gaan helpen opstarten en vormgeven. De functie ...
Lees verder
Jongeren

Boodschap voor staatssecretaris Van Ooijen

Op het JongWijsEvent: the magic edition op 11 juni ging staatssecretaris Maarten van Ooijen in gesprek met (pleeg)jongeren. Staatssecretaris Van Ooijen is verantwoordelijk voor pleegzorg. ...
Lees verder

Sluit je aan en
laat weten wat jij belangrijk vindt!

We gaan door tot we
niet meer nodig zijn

Q&A

JongWijs is een netwerk van en voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren meetings en activiteiten waar je andere jongeren ontmoet en laten samen horen wat pleegjongeren belangrijk vinden.

We organiseren leuke activiteiten en meetings voor jongeren, online en live! We zorgen er ook voor dat je als jongere kun meepraten over wat voor jou belangrijk is, zodat daar rekening mee gehouden wordt. En we zorgen ervoor dat de stem van jongeren in de pleegzorg gehoord wordt!

Doe mee met onze (online) activiteiten of sluit je aan bij het netwerk! Neem contact op.