DIT VINDEN PLEEGJONGEREN!
Lees wat volgens jongeren goed gaat en wat beter kan. En wat JongWijs doet om dit te verbeteren!
WAT GAAT GOED IN DE PLEEGZORG?
Jongeren voelen zich thuis in hun pleeggezin.
➡️ Dit vinden jongeren
“Ik woon nu op mezelf, maar mijn pleeggezin is gewoon mijn gezin!”
“Ik heb heel veel geluk met mijn pleegouders.”
Jongeren zijn blij met hulpverleners die betrokken zijn en met wie ze een band op kunnen bouwen.
➡️ Dit vinden jongeren
“Sinds m’n vierde woon ik in een pleeggezin en mijn pleegzorgbegeleider was altijd heel erg fijn! Zij is ook vanaf mijn vierde al betrokken geweest. Tot nu dan, want nu heb ik het afgesloten.”
“Het contact met mijn pleegzorgbegeleider en de hulp die zij biedt.”
WAT KAN BETER IN DE PLEEGZORG?
Laat jongeren meepraten, meedoen en meebeslissen. Door te luisteren naar de jongeren en hem of haar overal bij te betrekken. Bijvoorbeeld over het contact tussen de pleegjongere en de ouder(s).
➡️ Dit vinden jongeren:
“Ze nemen het niet serieus als je bijvoorbeeld je ouders niet wilt zien.”
“Ik wil dat ze naar mij luisteren om mij te helpen.”
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten. Samen kunnen jullie vertellen wat jullie belangrijk vinden, binnen jouw pleegzorgorganisatie en bij anderen.
- In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen en met jouw ervaringsdeskundigheid kunt helpen om de pleegzorg te verbeteren.
Jongeren willen betere begeleiding van professionals en beter contact, bijvoorbeeld door meer één-op-één-gesprekken en door minder wisselingen van professionals.
➡️ Dit vinden jongeren
“Ik wil graag meer contact met mijn pleegzorgbegeleider. En dan ook in één-op-één-gesprekken. Ik had één of twee keer in het jaar een gesprek. Daar waren mijn pleegouders, ouders en pleegbroer bij. En dan moest ik zeggen hoe het ging…”
“Het is fijn als je je gezinsvoogd beter leert kennen en dat die niet één keer in het jaar een keer langs komt om te kletsen over zaken.”
“Een pleegzorgbegeleider moet de tijd kunnen nemen. Bijvoorbeeld om iets in simpele woorden uit te leggen en in meerdere gesprekken met de jongeren iets uit te leggen: waarom zit je hier? Hoe gaat de komende periode eruitzien? Enzovoort.”
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- We ontwikkelen een training voor professionals. Daarin vertellen we waar jongeren behoefte aan hebben in de begeleiding.
Geef jongeren duidelijkheid over hun toekomst en het perspectief. En geef op tijd aan of de pleegjongere in het pleeggezin kan blijven, ook na zijn of haar achttiende verjaardag. Leg het uit waarom het soms lang duurt voordat er duidelijkheid is. En als er geen duidelijkheid is: wees eerlijk en vertel waarom.
➡️ Dit vinden jongeren
“Je wilt gewoon weten waar je aan toe bent en niet honderd keer naar de rechtbank moeten voordat je weet of je mag blijven bij je pleegouders.”
“Luister beter naar het kind en wees niet de hele tijd zo druk bezig met de regeltjes.”
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- We ontwikkelen een training voor professionals. Daarin vertellen we waar jongeren behoefte aan hebben in de begeleiding.
- We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten. Samen kunnen jullie vertellen wat jullie belangrijk vinden, binnen jouw pleegzorgorganisatie en bij anderen.
Luister naar de wensen van pleegjongeren en het pleeggezin. Zorg voor duidelijke achtergrondinformatie over het pleegjongere, bijvoorbeeld door het maken van een levenslijn van de pleegjongere. Zo kun je een betere match maken én de jongere hierbij betrekken.
➡️ Dit vinden jongeren
“Ik vind dat pleegzorg betere achtergrondinfo moeten hebben over een pleegkind.”
“Voer bij het proces om pleeggezin te worden ook gesprekken over cultuur. Hoeveel kan je een pleegkind meegeven van zijn of haar eigen cultuur als ander gezin?”
“Ik zou als pleegkind willen weten wat er uit het screeningproces is gekomen met het pleeggezin. Wat waren de plus- en minpunten?”
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten. Samen kunnen jullie vertellen wat jullie belangrijk vinden, binnen jouw pleegzorgorganisatie en bij anderen. In de pleegjongerenraad kun je bijvoorbeeld meepraten over screening en matching.
- In een webinar vertelden we over cultuur en identiteit in een pleeggezin.
Organiseer ontmoetingen voor pleegjongeren, dan zie je dat je niet de enige bent. Of koppel pleegjongeren als een soort buddy’s aan elkaar. Zo heb je iemand die je écht begrijpt.
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- Bij JongWijs ontmoet je andere jongeren met dezelfde ervaringen als jij. We organiseren activiteiten om samen leuke dingen te doen. We hebben ook meetings waar je andere jongeren ontmoet en appgroepen om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Een overzicht vind je in de agenda. Aansluiten bij JongWijs? Neem contact op!
- We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten.
- In het project Open Up versterken we community’s voor jongeren met ervaring in de pleegzorg. En we helpen om jezelf te ontwikkelen in deze community’s en beter te worden in de dingen die jij leuk vindt.
Zorg ervoor dat een pleegjongere voorbereid wordt op allerlei praktische zaken, zoals het afsluiten van een zorgverzekering. En geef de pleegjongere op tijd duidelijkheid over waar hij of zij kan wonen als hij of zij achttien wordt.
➡️ Zo proberen we het te verbeteren
- We vertellen wat goed gaat en wat beter kan en door onze eigen ervaringen te delen, bijvoorbeeld over de voorbereiding op zelfstandigheid. Dat doen we in gesprekken met politici, beleidsmakers, professionals en anderen.
- In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen en met jouw ervaringsdeskundigheid kunt helpen om de pleegzorg te verbeteren.
- We deden mee aan een webinar over voorbereiding op zelfstandigheid.
Praat mee!
Wil jij ook laten weten wat voor jou belangrijk is en wat nog beter kan? Sluit je aan bij JongWijs, zodat we samen de pleegzorg kunnen verbeteren!
Uitgelicht
Regering wil situatie samenplaatsen broers en zussen verbeteren
Wij vinden het belangrijk dat broers en zussen bij elkaar kunnen wonen als ze uit huis geplaatst zijn. Daarover organiseerden we eerder dit jaar een …
VACATURE: AANJAGER PARTICIPATIE
We zoeken per direct een Aanjager Participatie: Voor 10 uur per week. Een aanstelling t/m 31 december 2023 met uitzicht op verlenging. Indicatie salaris: € 2.000,00 op …
Save the date: JongWijsEvent the magic edition op 11 juni
Op 11 juni 2022 organiseren we het JongWijsEvent: the magic edition. Een toffe dag in Utrecht, speciaal voor jongeren tussen 12 en 23 jaar met …
DIT DEED JONGWIJS IN 2022!
Ben je benieuwd wat JongWijs allemaal gedaan heeft in 2022? Je ziet het hier! Wil je meer weten over de onderwerpen in de video? Bekijk …
Wat vind jij van pleegzorg? Vul de enquête in!
We willen graag van jou weten wat goed gaat en wat beter kan in de pleegzorg. Woon jij in een pleeggezin of gezinshuis en ben …
Bekijk de trailer van het JongWijsEvent the magic edition op 11 juni!
Kom ook naar het JongWijsEvent: the magic edition! Een toffe dag in Utrecht, speciaal voor jongeren tussen 12 en 23 jaar met ervaring in de …
Sluit je aan en
laat weten wat jij belangrijk vindt!

We gaan door tot we
niet meer nodig zijn
Q&A
Wat is JongWijs?
JongWijs is een netwerk van en voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren meetings en activiteiten waar je andere jongeren ontmoet en laten samen horen wat pleegjongeren belangrijk vinden.
Wat doet JongWijs?
We organiseren leuke activiteiten en meetings voor jongeren, online en live! We zorgen er ook voor dat je als jongere kun meepraten over wat voor jou belangrijk is, zodat daar rekening mee gehouden wordt. En we zorgen ervoor dat de stem van jongeren in de pleegzorg gehoord wordt!
Hoe sluit ik aan bij JongWijs?
Doe mee met onze (online) activiteiten of sluit je aan bij het netwerk! Neem contact op.