Belangenbehartigingsagenda

DIT VINDEN PLEEGJONGEREN!

Lees wat volgens jongeren goed gaat en wat beter kan. En wat JongWijs doet om dit te verbeteren!

WAT GAAT GOED IN DE PLEEGZORG?

Jongeren voelen zich thuis in hun pleeggezin.

➡️ Dit vinden jongeren

“Ik woon nu op mezelf, maar mijn pleeggezin is gewoon mijn gezin!”

“Ik heb heel veel geluk met mijn pleegouders.” 

Jongeren zijn blij met hulpverleners die betrokken zijn en met wie ze een band op kunnen bouwen.

➡️ Dit vinden jongeren

“Sinds m’n vierde woon ik in een pleeggezin en mijn pleegzorgbegeleider was altijd heel erg fijn! Zij is ook vanaf mijn vierde al betrokken geweest. Tot nu dan, want nu heb ik het afgesloten.”

“Het contact met mijn pleegzorgbegeleider en de hulp die zij biedt.” 

WAT KAN BETER IN DE PLEEGZORG?

Bereid jongeren voor op praktische zaken zoals het afsluiten van een zorgverzekering. En geef op tijd duidelijkheid over waar je kan wonen als je achttien wordt. Communicatie is heel belangrijk: je hebt uitleg en informatie nodig over wat je kan verwachten!

 
➡️ Dit vinden jongeren
 
“Er moet meer hulp komen na je achttiende verjaardag.”
 
“Ik wilde een betere voorbereiding voordat ik achttien werd.”
 
“Als mijn pleegouders niks hadden gedaan, had ik op straat gestaan. Mijn jeugdbeschermer deed niks.”
 

➡️ Zo proberen we het te verbeteren 

 • We vertellen wat goed gaat en wat beter kan en door onze eigen ervaringen te delen. Dat doen we in gesprekken met politici, beleidsmakers, professionals en anderen.
 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen en met jouw ervaringsdeskundigheid kunt helpen om de pleegzorg te verbeteren.
 • We deden mee aan een webinar over voorbereiding op zelfstandigheid.
 • We gaan aan de slag met een stappenplan voor jongeren dat helpt om je voor te bereiden op zelfstandigheid. 

Jongeren willen betere begeleiding van professionals en beter contact. Bijvoorbeeld door meer één-op-één-gesprekken en door minder wisselingen van professionals. Dat geeft je meer duidelijkheid over je toekomst en over het perspectief. Het is fijn om mee te kunnen praten over je eigen situatie en te kunnen kiezen wat fijn voelt voor jou. Leg uit waarom het soms lang duurt voordat er duidelijkheid is. En als er geen duidelijkheid is: wees eerlijk en vertel waarom. Wees niet bang om informatie te geven!

➡️ Dit vinden jongeren

“Ik wil graag meer contact met mijn pleegzorgbegeleider. En dan ook in één-op-één-gesprekken.”

“Een pleegzorgbegeleider moet de tijd kunnen nemen. Bijvoorbeeld om iets in simpele woorden uit te leggen.”

“Luister beter naar het kind en wees niet de hele tijd zo druk bezig met de regeltjes.” 

➡️ Zo proberen we het te verbeteren

 • We ontwikkelen een training voor professionals. Daarin vertellen we waar jongeren behoefte aan hebben in de begeleiding.
 • We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten. Samen kunnen jullie vertellen wat jullie belangrijk vinden, binnen jouw pleegzorgorganisatie en bij anderen.
 • In een webinar vertelden we over cultuur en identiteit in een pleeggezin.
 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen. Zo kun je beter laten horen wat jij vindt en wat voor jou belangrijk is.

 
Vaak weten andere jongeren niet wat pleegzorg is. Daardoor zijn er vooroordelen en moet je elke keer uitleggen hoe het zit. Het is fijn om jongeren te ontmoeten die dezelfde ervaring hebben in de pleegzorg. Dat zorgt voor herkenning. Organiseer ontmoetingen voor pleegjongeren of koppel pleegjongeren als buddy’s aan elkaar. Zo heb je iemand die je écht begrijpt. 

➡️ Dit vinden jongeren:

“Ik miste het een hele poos heel erg om mensen te hebben die in een soortgelijke situatie hebben gezeten als ik. Mensen die je echt begrijpen.”
 
“Ik kwam er zelf pas rond m’n tiende achter dat er ook andere pleegkinderen zijn.”

➡️ Zo proberen we het te verbeteren

 • In de workshop Vertel je verhaal leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen. Dat helpt om meer begrip te krijgen voor pleegzorg en vooroordelen weg te nemen.
 • We kijken op welke manier we de bekendheid van pleegzorg kunnen vergroten. Bijvoorbeeld door hierover te vertellen op scholen. 
 • Bij JongWijs ontmoet je andere jongeren met dezelfde ervaringen als jij. We organiseren activiteiten om samen leuke dingen te doen. Een overzicht vind je in de agenda. Aansluiten bij JongWijs? Neem contact op!
 • We zorgen er, samen met pleegzorgorganisaties, voor dat je andere jongeren die bij jou in de buurt wonen kunt ontmoeten.
 • In het project Open Up versterken we community’s voor jongeren met ervaring in de pleegzorg. En we helpen om jezelf te ontwikkelen in deze community’s en beter te worden in de dingen die jij leuk vindt.
 
 
 

Praat mee!

Wil jij ook laten weten wat voor jou belangrijk is en wat nog beter kan? Sluit je aan bij JongWijs, zodat we samen de pleegzorg kunnen verbeteren!

Sluit je aan!

Jongeren

In gesprek met staatssecretaris Van Ooijen over pleegzorg

Vorige week was JongWijzer Imane bij een werkbezoek van staatssecretaris Maarten van Ooijen aan een gezinshuis in Rotterdam. Staatssecretaris Van Ooijen is in het kabinet ...
Lees verder
Jongeren

BETREK IEDEREEN IN HET PLEEGGEZIN!

Als je in een pleeggezin woont, is het fijn om mee te kunnen praten en te laten weten wat jij vindt. Voor pleegkinderen, maar ook ...
Lees verder
Jongeren

DENK MEE! HOE KAN EEN VERTROUWENSPERSOON JONGEREN IN DE PLEEGZORG NOG BETER HELPEN?

Samen met Jeugdstem organiseren we op 2 augustus een online meeting. Daarin bespreken we wat een vertrouwenspersoon kan doen om jou en andere jongeren in ...
Lees verder
Jongeren

Emilia vertelt in het Jeugdjournaal over uithuisplaatsing

Hoe is het om uit huis geplaatst te worden? Emilia vertelde in het Jeugdjournaal over haar ervaring. Ze vindt dat kinderen beter voorbereid en betrokken ...
Lees verder
Jongeren

MEETING IN ENSCHEDE OP 2 DECEMBER

We organiseren op 2 december een meeting in Enschede! We gaan samen eten en daarna bowlen. En we testen ons nieuwe gespreksspel om elkaar beter ...
Lees verder
Jongeren

MET WELKE ACTIEPUNTEN MOET GENERATION YOUTHCARE AAN DE SLAG?

In Generation Youthcare werken we samen met JeugdWelzijnsBeraad, ExpEx en anderen. Samen willen we met onze ervaringskennis de jeugdzorg verbeteren! Daarvoor hebben we een lijst ...
Lees verder

Sluit je aan en
laat weten wat jij belangrijk vindt!

We gaan door tot we
niet meer nodig zijn

Q&A

JongWijs is een netwerk van en voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren meetings en activiteiten waar je andere jongeren ontmoet en laten samen horen wat pleegjongeren belangrijk vinden.

We organiseren leuke activiteiten en meetings voor jongeren, online en live! We zorgen er ook voor dat je als jongere kun meepraten over wat voor jou belangrijk is, zodat daar rekening mee gehouden wordt. En we zorgen ervoor dat de stem van jongeren in de pleegzorg gehoord wordt!

Doe mee met onze (online) activiteiten of sluit je aan bij het netwerk! Neem contact op.