IMANE VERTELT OP VOOR DE JEUGD DAG OVER PLEEGZORG

Maandag was de Voor de Jeugd Dag en JongWijzer Imane was erbij! Ze vertelde live hoe het is om op te groeien met het labeltje ‘pleegkind’, deelde haar pleegzorgervaringen en gaf tips aan de hulpverleners en beleidsmakers. Imane vertelt hoe het was!

“Ik heb bijvoorbeeld verteld dat ik het lastig vond om elk schooljaar tijdens de kennismaking met de mentor – ik had elk jaar een andere mentor – weer uit te moeten leggen dat ik bij een pleeggezin woon en waarom dat zo is. Klasgenoten associëren pleegzorg met adoptie, wat heel frustrerend is want het zijn twee totaal verschillende dingen.”

“Mijn tip voor professionals was om lange procedures te schrappen. Als een pleeggezin het pleegkind mee wil nemen op vakantie, moet dat net zo makkelijk geregeld kunnen worden als bij een eigen kind. Anders is het confronterend voor een pleegkind. Daarnaast moet een hulpverlener zelf het gesprek met een pleegkind beginnen over leven met het label ‘pleegkind’. Dit moet wel pas gebeuren als er een band is opgebouwd en het moet een één-op-één-gesprek zijn. Anders laat het pleegkind misschien niet het achterste van zijn tong zien als de pleegouders of iemand anders erbij is. Verder adviseerde ik professionals om dit thema bespreekbaar te maken met pleegouders, zonder dat het pleegkind aanwezig is. Daarna kunnen hulpverleners, pleegouders en pleegkind samen verder praten.”

“Het was een bijzonder ervaring! De setting zag er zeer professioneel uit! Ik vond het reuze spannend, maar het ging helemaal goed!”

Bekijk hieronder de sessie van Imane terug 👇

Voor de Jeugd Dag

De Voor de Jeugd Dag is een jaarlijkse dag voor iedereen die met en voor kinderen, jongeren en ouders en opvoeders werkt. Er komen professionals, beleidsmakers, jongeren en anderen naartoe. Er zijn workshops, interviews en lezingen te volgen en je kunt er persoonlijke verhalen horen zoals van Imane. Dit jaar was de Voor de Jeugd Dag helemaal online te volgen. De dag werd live uitgezonden vanuit de Westergas in Amsterdam. 

Interessante artikelen

Uncategorized

Open-Up Tools

Eind mei was het Open Up event. Een mooie afsluiting van het project, waarin we zeven tools maakten voor jongerenraden. We begonnen met een heerlijke ...
Lees verder
Jongeren

OPEN UP-DATE: WERKEN AAN EEN DROOMCOMMUNITY 👋

 In de OPEN UP-DATES praten we je bij over het project OPEN UP. We hebben nieuwe tools en materialen gemaakt om samen aan een sterke ...
Lees verder
Jongeren

MEETING: CREATIEVE WORKSHOP OP 1 MEI IN ZWOLLE

Kom je ook naar onze meeting op 1 mei in Zwolle? Ga samen met andere jongeren aan de slag in een creatieve workshop! De workshop ...
Lees verder