JONGWIJS OP CONGRES JEUGDZORG NEDERLAND

Op 4 oktober waren JongWijzers Gianny, Lindsay en Silke op het congres van Jeugdzorg Nederland. Samen met Gunou, Robin, Carlijn en Mannus lieten we als Generation Youthcare horen wat belangrijk is voor jongeren!

Op het congres waren jeugdzorgaanbieders, bestuurders, begeleiders en jongeren. Er waren verschillende sprekers over verschillende onderdelen in de jeugdzorg. Wij als jongeren hadden de taak gekregen om op te schrijven wat wij vonden en waar we het niet mee eens waren. We deelden hoe het is om telkens wisselende hulpverleners te hebben, wat nodig is voor een goede voorbereiding op zelfstandigheid en hoe de systeemwereld zorgt voor regionale verschillen in de leefwereld van jongeren omdat de financiering van jeugdzorg per gemeente verschilt.

Dit gaven we de professionals ook mee:

  • Durf buiten de lijntjes te kleuren, voor goede zorg is het soms nodig om buiten de protocollen om te werken.
  • Zorg voor vertrouwen: durf fouten te erkennen van jezelf of van het systeem. Deel meer wat jou bezighoudt.
  • Kijk door de bril van jongeren. Betrek ons niet alleen maar werk met ons samen. Investeer in de inzet van ervaringsdeskundigheid.
  • Jeugdzorg is er niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders en gezinnen, waaronder ook pleeggezinnen.
  • Neem de tijd om een goede band op te bouwen met jongeren en gezinnen om vertrouwen te krijgen in hulpverlening en samenwerking.
  • Wacht niet met je image herstellen tot je negatief in het nieuws komt, maar zorg dat je elke dag positief in het nieuws komt.
  • Bespreek vaker waarom je dit werk doet. Ga terug naar de intenties en werken vanuit je hart.
  • Doe minder je eigen ding, organisaties moeten minder concurreren en meer successen delen. De problemen zijn duidelijk en de oplossingen weten we al. We moeten er samen voor gaan!

Generation Youthcare

We waren op het congres met Generation Youthcare: een samenwerking tussen JeugdWelzijnsBeraad, NJR, ExpEx en JongWijs. Dit zijn allemaal organisaties voor en door jongeren waar ervaringsdeskundigheid centraal staat. Samen laten we horen wat voor jongeren in de jeugdzorg belangrijk is.

Meer weten hoe JongWijs de stem van jongeren in de pleegzorg laat horen? Dat lees je hier!

Interessante artikelen

Jongeren

MEETING: CREATIEVE WORKSHOP OP 1 MEI IN ZWOLLE

Kom je ook naar onze meeting op 1 mei in Zwolle? Ga samen met andere jongeren aan de slag in een creatieve workshop! De workshop ...
Lees verder
Jongeren

DENK MEE: HOE HELPEN WE EIGEN KINDEREN OM HET GEDRAG VAN HUN PLEEGBROER OF -ZUS BETER TE BEGRIJPEN?

Heb jij een pleegbroer of pleegzus? Dat is vaak heel gezellig, maar soms kan het ook lastig zijn. Misschien snap je niet altijd waarom je ...
Lees verder
Jongeren

MEETING IN ZWOLLE OP 17 APRIL

Op woensdag 17 april is er een meeting in Zwolle voor alle jongeren tussen 12 en 21 jaar die met pleegzorg te maken hebben. We ...
Lees verder