Open-Up Tools

Eind mei was het Open Up event. Een mooie afsluiting van het project, waarin we zeven tools maakten voor jongerenraden.

We begonnen met een heerlijke Indiase maaltijd. Dit was een goede start van het event – lekker pittig eten, dat voor veel energie zorgde! Daarna gaf Ontwerper Eva een inkijkje in het project Open Up, en vertelde ze wat er is bereikt in 1,5 jaar. Van pizzasessies tot online bijeenkomsten: overal kwam de stem van jongeren terug en werden jongeren betrokken bij het ontwikkelen van de tools!

Communitybord

Op het communitybord kunnen jongeren taken en actiepunten opschrijven en overzichtelijk bijhouden. Ook kun je je persoonlijke profiel beschrijven op dit bord: wat is mijn rol in de jongerenraad, wat zijn mijn interesses en waar wil ik me in ontwikkelen? Met kwaliteitsbadges kan je andere jongeren een compliment geven als ze een bepaalde kwaliteit hebben laten zien.

Met dit communitybord kun je dus als raad met elkaar communiceren, taken bijhouden, reflecteren en jezelf ontwikkelen.

Re-cap minigames

Vragenpot

De vragenpot is een spel waarbij je jouw raadgenoten op een leuke manier beter kan leren kennen en met elkaar kunt bespreken hoe het gaat in de jongerenraad. In de pot zitten allemaal verschillende vragenkaartjes die jullie om de beurt pakken en beantwoorden.

Tip: Maak het extra leuk door de vragenpot met een spel te combineren, bijvoorbeeld Mikado of Krokodil met Kiespijn. Laat iemand de stokjes bewegen bij Mikado? Klapt de bek van de krokodil dicht? Dan moet die speler een vraag pakken en die beantwoorden.

Cards against Community

Cards against Community is een spel waarbij je op een leuke en grappige manier in gesprek gaat over de jongerenraad. Dit doe je door zinnen die op kaartjes staan af te maken. De bedoeling is om de zinnen die op de roze kaarten staan af te maken met de oranje antwoordkaarten. Als er op een roze kaart bijvoorbeeld staat: “het leukste aan de jongerenraad is…” mag je zelf aanvullen met bijvoorbeeld een oranje kaart met “gezelligheid”.

Tijdcapsule

Bewaar de doelen en leuke herinneringen van je jongerenraad! Schrijf je (persoonlijke) doelen op en stop ze in de capsule. Schrijf ze op briefjes en stop ze in de tijdcapsule.

Je kunt de tijdcapsule blijven aanvullen tijdens vergaderingen en activiteiten. Na een paar maanden is het zover: je gaat met z’n allen kijken! Je bespreekt met de raad of de persoonlijke en gezamenlijke doelen behaald zijn, én kun je leuke herinneringen met elkaar ophalen.

Tijdlijn

Wat is jouw ideale jongerenraad? In een creatieve sessie brainstorm je verbeteringen voor je jongerenraad. Bespreek hoe het nu gaat en maak vervolgens een tijdlijn van jullie droomsituatie. Wat zijn de verschillen tussen hoe het nu is en wat de ideale jongerenraad is? Wat is ervoor nodig om daar te komen? Zo kom je erachter welke ideeën er zijn om de jongerenraad te verbeteren en kun je afspraken maken hoe je deze ideeën kunt uitvoeren.

Inspiratiering

De inspiratiering is een pakket met verschillende activiteiten die jongerenraden uit kunnen voeren. Dit zijn voorbeelden van activiteiten die andere jongerenraden hebben uitgevoerd en graag met andere jongerenraden willen delen. Vul deze inspiratiering aan met activiteiten vanuit je eigen jongerenraad, of haal inspiratie op bij anderen!

Kennismakingspakket

Met het kennismakingspakket kun je als jongerenraad andere jongeren stimuleren om bij jullie raad aan te sluiten. Creëer je eigen identiteit en laat zien waar jullie voor staan! Denk aan het maken van een logo of design een bidon met de uitstraling van de raad. Zo krijg je een echt community gevoel, wat je ook nog eens op anderen kunt overbrengen met je merch.

Q-pong

Met dit spel leer je op een leuke manier andere jongerenraden kennen en kun je met hen tips en ervaringen uitwisselen. In elke beker zit een vraag. Gooi je het balletje in één van de bekers van het andere team? Dan beantwoordt dat team de vraag. Kom er zo achter hoe andere jongerenraden werken en waar ze zich mee bezig houden!

Interessante artikelen

Uncategorized

Open-Up Tools

Eind mei was het Open Up event. Een mooie afsluiting van het project, waarin we zeven tools maakten voor jongerenraden. We begonnen met een heerlijke ...
Lees verder
Jongeren

OPEN UP-DATE: WERKEN AAN EEN DROOMCOMMUNITY 👋

 In de OPEN UP-DATES praten we je bij over het project OPEN UP. We hebben nieuwe tools en materialen gemaakt om samen aan een sterke ...
Lees verder
Jongeren

MEETING: CREATIEVE WORKSHOP OP 1 MEI IN ZWOLLE

Kom je ook naar onze meeting op 1 mei in Zwolle? Ga samen met andere jongeren aan de slag in een creatieve workshop! De workshop ...
Lees verder