Professionals

Voor professionals

JongWijs is hét netwerk voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren toffe activiteiten en meetings zodat jongeren elkaar kunnen ontmoeten. En we laten horen wat jongeren belangrijk vinden, om samen de pleegzorg te verbeteren. Dat doen we landelijk en lokaal, in samenwerking met pleeggezinnen en professionals.

Activiteiten en ontmoeting

JongWijs organiseert ontmoetingen en meetings voor jongeren in de pleegzorg. Het is fijn om andere jongeren te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als jij en om jouw ervaringen te kunnen delen met jongeren die jou begrijpen. Iedere jongere tussen 14 en 25 jaar kan meedoen met onze activiteiten. Een overzicht van de activiteiten vind je in de agenda.

Wil jij een activiteit, bijeenkomst of evenement organiseren voor de jongeren in jouw organisatie? We delen graag onze tips en ideeën! Neem daarvoor gerust contact op!

JongerenParticipatie en netwerkversterkers

Wij vinden het belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord en dat jongeren kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. Zo kan de pleegzorg verder verbeteren. Daarom starten we, samen met pleegzorgorganisaties, jongerenraden en lokale netwerken van jongeren met ervaring in de pleegzorg. Zo kunnen jongeren elkaar ontmoeten én vertellen wat zij belangrijk vinden!

JongWijs organiseert meerdere keren per jaar inspiratiesessies over jongerenparticipatie voor professionals in de pleegzorg. Wil je hierbij aansluiten of wil je meer weten over jongerenparticipatie? Neem contact op!

Kunnen we helpen bij het organiseren van meetings of om de inspraak van jongeren te verstevigen in jouw organisatie? Onze netwerkversterkers denken graag met je mee en kunnen hierbij ondersteunen! Neem contact op, dan praten we graag verder!

Belangenbehartiging

JongWijs laat de stem van jongeren in de pleegzorg horen. Dat doen we gevraagd en ongevraagd bij organisaties, politici en beleidsmakers. We delen de ervaringen en mening van de jongeren in ons netwerk en organiseren regelmatig enquêtes om te horen wat er speelt voor jongeren. Zo kunnen we samen de pleegzorg verbeteren.

Over JongWijs

Het netwerk van JongWijs wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen

Meer weten?

We vertellen je graag meer over JongWijs. Hier vind je onze contactgegevens. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief! 

Jongeren

Meer dan 130 (pleeg)jongeren doen mee met online escape rooms

In februari deden meer dan 130 jongeren mee met de twee online escape rooms die we organiseerden. Teams met pleegkinderen en -jongeren en eigen kinderen van pleegouders losten samen de puzzels en raadsels van de escape room op. Bedankt iedereen die erbij was, superleuk dat je meedeed! We komen snel met meer leuke activiteiten. Voorlopig nog online, want elkaar live …

Lees verder
Jongeren

In gesprek met staatssecretaris Van Ooijen over pleegzorg

Vorige week was JongWijzer Imane bij een werkbezoek van staatssecretaris Maarten van Ooijen aan een gezinshuis in Rotterdam. Staatssecretaris Van Ooijen is in het kabinet verantwoordelijk voor jeugdzorg en pleegzorg. Pleegouders, gezinshuisouders, professionals en pleegjongeren vertelden hem over pleegzorg en gezinshuizen. Imane vertelt hoe het was! “Vandaag ben ik bij een gezinshuis in Rotterdam geweest om samen met pleegouders, pleegzorgorganisatie …

Lees verder
Pleegouders

Boostweek voor participatie jongeren

Op 1 februari start de boostweek voor jongerenparticipatie. Daarom hebben we deze week dagelijks een handige, leuke, gave of nuttige tip voor jou als professional om samen met (pleeg)jongeren aan de slag te gaan! Dag 1: organiseer een meeting of event Vandaag de eerste boost. Organiseer een leuke meeting of event, speciaal voor jongeren! Wij hebben ook een leuke meeting: …

Lees verder
Jongeren

Emilia vertelt in het Jeugdjournaal over uithuisplaatsing

Hoe is het om uit huis geplaatst te worden? Emilia vertelde in het Jeugdjournaal over haar ervaring. Ze vindt dat kinderen beter voorbereid en betrokken moeten worden en dat er meer steun moet zijn voor kinderen die uit huis worden geplaatst. Kinderrechtenorganisatie Defence for Children maakt zich zorgen: de hulp voor kinderen die uit huis worden geplaatst is niet goed …

Lees verder
Jongeren

Vacature: aanjager participatie

JongWijs zoekt per direct twee aanjagers participatie om jongeren te betrekken, activeren en enthousiasmeren en die nieuwe pleegjongerennetwerken gaan helpen opstarten en vormgeven. De functie is voor ongeveer 40 uur per maand per aanjager participatie. Pleegjongerennetwerken JongWijs wil graag dat meer pleegjongeren elkaar weten te vinden en kunnen ontmoeten. Want je bent niet alleen als je in een pleeggezin of …

Lees verder
Jongeren

Regering wil situatie samenplaatsen broers en zussen verbeteren

Wij vinden het belangrijk dat broers en zussen bij elkaar kunnen wonen als ze uit huis geplaatst zijn. Daarover organiseerden we eerder dit jaar een meeting met Defence for Children. De minister en staatssecretaris vinden het ook een belangrijk onderwerp en gaan de situatie voor broers en zussen verbeteren.  Minister Weerwind voor Rechtsbescherming Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en …

Lees verder

Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Q&A

JongWijs is een netwerk van en voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren meetings en activiteiten waar je andere jongeren ontmoet en laten samen horen wat pleegjongeren belangrijk vinden.

We organiseren leuke activiteiten en meetings voor jongeren, online en live! We zorgen er ook voor dat je als jongere kun meepraten over wat voor jou belangrijk is, zodat daar rekening mee gehouden wordt. En we zorgen ervoor dat de stem van jongeren in de pleegzorg gehoord wordt!

Doe mee met onze (online) activiteiten of sluit je aan bij het netwerk! Neem contact op.