Professionals

Voor professionals

JongWijs is hét netwerk voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren toffe activiteiten en meetings zodat jongeren elkaar kunnen ontmoeten. En we laten horen wat jongeren belangrijk vinden, om samen de pleegzorg te verbeteren. Dat doen we landelijk en lokaal, in samenwerking met pleeggezinnen en professionals.

Activiteiten en ontmoeting

JongWijs organiseert ontmoetingen en meetings voor jongeren in de pleegzorg. Het is fijn om andere jongeren te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als jij en om jouw ervaringen te kunnen delen met jongeren die jou begrijpen. Iedere jongere tussen 14 en 25 jaar kan meedoen met onze activiteiten. Een overzicht van de activiteiten vind je in de agenda.

Wil jij een activiteit, bijeenkomst of evenement organiseren voor de jongeren in jouw organisatie? We delen graag onze tips en ideeën! Neem daarvoor gerust contact op!

JongerenParticipatie en netwerkversterkers

Wij vinden het belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord en dat jongeren kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. Zo kan de pleegzorg verder verbeteren. Daarom starten we, samen met pleegzorgorganisaties, jongerenraden en lokale netwerken van jongeren met ervaring in de pleegzorg. Zo kunnen jongeren elkaar ontmoeten én vertellen wat zij belangrijk vinden!

JongWijs organiseert meerdere keren per jaar inspiratiesessies over jongerenparticipatie voor professionals in de pleegzorg. Wil je hierbij aansluiten of wil je meer weten over jongerenparticipatie? Neem contact op!

Kunnen we helpen bij het organiseren van meetings of om de inspraak van jongeren te verstevigen in jouw organisatie? Onze netwerkversterkers denken graag met je mee en kunnen hierbij ondersteunen! Neem contact op, dan praten we graag verder!

Belangenbehartiging

JongWijs laat de stem van jongeren in de pleegzorg horen. Dat doen we gevraagd en ongevraagd bij organisaties, politici en beleidsmakers. We delen de ervaringen en mening van de jongeren in ons netwerk en organiseren regelmatig enquêtes om te horen wat er speelt voor jongeren. Zo kunnen we samen de pleegzorg verbeteren.

Over JongWijs

Het netwerk van JongWijs wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen

Meer weten?

We vertellen je graag meer over JongWijs. Hier vind je onze contactgegevens. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief! 

banner listen up
Professionals

Listen Up: week van participatie jeugdzorg van 14 tot 18 juni

Wie kan er beter vertellen wat goed gaat en wat beter kan in de jeugdzorg dan jongeren met ervaring in de jeugdzorg zelf? Tijdens Listen Up, de week van de jongerenparticipatie en ervaringdeskundigheid vertellen jongeren hoe je jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in kunt zetten om écht iets toe te voegen. Van 14 tot en met 18 juni zijn er iedere dag …

Lees verder
Jongeren

Nagenieten van het JongWijsEvent: the magic edition

Wat een topdag was het JongWijsEvent: the magic edition afgelopen zaterdag! Benieuwd hoe het was? We hebben de mooiste foto’s voor je geselecteerd! Kom je volgende keer ook naar een meeting of activiteit? Houd de agenda in de gaten, daarin kondigen we snel nieuwe meetings aan! Heb je een vraag of opmerking over het JongWijsEvent of wil je aansluiten bij …

Lees verder
interview in bij ons
Jongeren

Interview met Shannon en Manuela in BIJ ONS

Je hoort veel over jongerenparticipatie, maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In een interview met het online magazine BIJ ONS leggen Manuela en Shannon het uit. Er wordt te vaak óver kinderen en jongeren gepraat en te weinig mét hen. Hoe kun je er dan achter komen wat zij voelen, ervaren en willen weten? Daarom …

Lees verder
Jongeren

JongWijzers ronden workshop om ervaringen te delen af

Vorige week hebben JongWijzers een workshop afgerond waarin je leert om jouw verhaal en pleegzorgervaringen te delen. Bijvoorbeeld met een pleegzorgbegeleider of andere pleegjongeren. Door je verhaal en ervaringen te delen, kun je helpen om de pleegzorg te verbeteren! De workshop bestond uit twee delen: in het eerste deel keken we naar onze eigen ervaringen: wat heeft ons geholpen, waarin …

Lees verder
Jongeren

Brief aan alle politieke eindbazen

Vandaag slingeren wij, samen met NJR Hoofdzaken, Expex en JeugdWelzijnsBeraad, onze brief aan alle politieke eindbazen in Nederland de wereld in! Check de brief en lees wat wij nodig hebben om samen met jullie de jeugdhulp te fixen. Deel de brief en help ons aan de #stoelaantafel! Al sinds de verkiezingen in maart wordt er gepraat over een nieuwe regering. …

Lees verder
Jongeren

Vijf voorwaarden voor jongerenparticipatie

Het is belangrijk dat jongeren hun stem kunnen laten horen en kunnen vertellen wat ze vinden! Maar hoe kun je jongeren laten meepraten en meedenken op beleidsniveau? Dat onderzocht Ghizlan tijdens haar stage bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze interviewde hiervoor vijf jongeren, waaronder drie JongWijzers. Bekijk hier de uitkomsten van haar onderzoek! Het onderzoek ging over …

Lees verder

Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Q&A

JongWijs is een netwerk van en voor jongeren in de pleegzorg. We organiseren meetings en activiteiten waar je andere jongeren ontmoet en laten samen horen wat pleegjongeren belangrijk vinden.

We organiseren leuke activiteiten en meetings voor jongeren, online en live! We zorgen er ook voor dat je als jongere kun meepraten over wat voor jou belangrijk is, zodat daar rekening mee gehouden wordt. En we zorgen ervoor dat de stem van jongeren in de pleegzorg gehoord wordt!

Doe mee met onze (online) activiteiten of sluit je aan bij het netwerk! Neem contact op.